CINTA LIPSTIK - PART 1

CINTA suatu perkataan yang hanya ada 5 huruf manakala LOVE hanya 4 huruf kalau dalam bahasa SARAWAK IBAN dipanggil SAYAU  ada 5 huruf juga, ataupun dalam bahasa ARAB حبّ (hubb) ada 3 huruf, dalam bahasa HINDI yang mane peminat SHAH RUKH KHAN cinta adalah PYARA ada 5 huruf juga dan pilihan bahasa terakhir CINA pulak Ài ada 2 huruf. Inilah perkataan CINTA yang telah memikat ramai hati gadis dan jejaka dengan kalimah yang cukup mudah dan simple. Kalimah ini juga telah menyatukan antara dua hati dan menjalinkan 2 jalinan kekeluargaan, kalimah ini juga telah membawa keAMANan dan keDAMAIan. menurut tok guru wikipedia "CINTA" bermaksud 

"satu ukuran asas pengalaman manusia yang memberikan antaranya, perasaan kasih sayangtarikan, asas kemesraan dankeserasian antara perorangan, rela berkorban untuk orang lain, perasaan tertarik dan hubungan kepada alam, benda hidup ataupun makhluk lain. Ia dapat ditunjukkan melalui perasaanemosikelakuanpemikiranpersepsi dan sikap. Ia mempengaruhi, mendasari dan menetukan pola utama hubungan antara perorangan dan pengenalan diri."

Pada permulaan ini saya kongsikan sepotong ayat dalam surah ALI IMRAN ayat 14 “Dijadikan indah dalam pandangan manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik (syurga).” 

Apa kena mengena dengan tajuk??
"CINTA LIPSTIK"??!

Saya akan huraikan CINTA dalam 3 konsep mudah : 
PERTAMA - CINTA CHIPSMORE (kojap ada kojap xda)
KEDUA - CINTA TOUCH N GO
KETIGA - CINTA LIPSTIK
KEEMPAT - CINTA DSLR
AKAN DATANG PART 2


0 comments: