DSLR NIKON D5100 DAN D3100Tangan ni terasa gatal nak memetik gambar dengan DSLR. Sekarang ini DSLR sudah tidak asing lagi bagi semua lapisan masyarakat. Mane tak nye, dimana sahaja saya pergi mesti ada budak-budak shoot gambar dengan DSLR ingat "budak-budak". jadi saya yang berusia tidak budak-budak terasa tercabar la. bukan itu saya nak bincangkan, tetapi terlanjur membuka web www.nikon.com.my saya cuba banding antara kedua-dua Isteri bernama DSLR D5100 dan DSLR D3100 yang mana sesuai sebagai seorang yang baru nak mengenali dunia DSLR...WELCOME DSLR IN MY LIFe
DSLR D5100 adalah produk terbaru daripada gergasi kilang camera NIKON . tarikh kelahiran DSLR D5100 adalah pada 5 April 2011..walaupun sekarang dh bulan MEI tp still baru lagi dipasaran. bagi mereka yang gila shoot gambar ni memang sesuai la dengan DSLR D5100. kerana ape??yang paling saya tertarik adalah kita tidak perlu untuk melentang, meniarap, melompat dan memanjat tangga patah untuk merakam gambar yang kreati. ini kerana DSLR D5100 memudahkan kita untuk merakam gambar dari pelbagai posisi atau dalam bahasa mudah fahamnya adalah "easy photography from more angles" . screen dia boleh berputar sehingga 170 darjah...( allows up to 170-degree viewing angle). jadi tak perlu lah juru camera berposing bersame2 dengan pengantin baru...ni sangat sesuai bagi mereka yang suka shoot gambar diri sendiri..tidak perlu la shoot dan tengok kat screen view tiba2, "opsss...xjadi" tiba2 " opsss xkena"...dengan kemudahan DSLR D5100 hanya putarkan monitor dia dan tengok la..

cu cuba tengok video nie
D5100 PUNYA MONITOR

DSLR D3100 secara ringkasnya adalah sangat sesuai bagi mereka yang baru nk mengenali dunia shoot gambar. manualnya ringkas, mudah dan senang difahami. tahap risiko adalah berbaloi sebab biasa la baru-baru nak belajar tetiba je salah tekan salah picit lain pulak jadinya. harga pun sangat murah dan berbaloi untuk  beli. tahap kualiti gambar pun apa kurangnya kerana same sahaja. takkan nk simpan gambar yang bergigabite dalam hardisk anda..yang penting ada kemahiran melihat sudut posisi shoot yang cantik..CAMERA mahal tapi ambil gambar gitu2 je ape kes bro. Istilah orang kampung saya kata "jurucamera CAM AYAM"
CAMERA D3100 DENGAN MODEL-BELI CAMERA AWEK TU  TINGGAL

Harga DSLR D5100 dalam RM26++
Harga DSLR D3100 dalam RM 21++ (sekarang ni RM 19++ pn dah boleh dapat)

dah minat apa harga pun kira jadi...yang penting pandai shoot gambar yang kreatif2

PERBEZAAN DSLR D5100 DAN DSLR D3100
klik pada gambar untuk besarkan

TEPUK DADA TANYA POKET!!

0 comments: